תוכנית מזון לתעסוקה

מתכון להצלחה: לחולל תמורה בחייהם של בני נוער בסיכון בישראל באמצעות הכשרה, הדרכה אישית והעסקה בענף המסעדנות

קרן דואליס מפתחת תוכנית להרחבת ההיקף של תוכנית מוצלחת ביותר המספקת לבני נוער וצעירים בסיכון הכשרה מקצועית בענף המסעדנות לצד תמיכה חברתית חיונית, במטרה לסייע להם לרכוש מיומנויות שיאפשרו להם תעסוקה עתידית ויציבות בחייהם האישיים. מטרת התוכנית החמש-שנתית היא לספק תמיכה שנתית להכשרה, הדרכה אישית והשמה בעבודה של 500 צעירים פגיעים, בעלי הכנסה נמוכה, שרבים מהם נשרו מבית הספר ולחלקם עבר פלילי בגין עבירות שביצעו בהיותם קטינים.

התוכנית – שתלווה בתקופת תכנון קצרה ובפיילוט – תסייע למסעדות קיימות להירתם למשימה החברתית של הכנת צעירים בסיכון לקראת תעסוקה ארוכת טווח. התוכנית מציעה יתרונות מוחשיים הן למשתתפים והן למעסיקים: המשתתפים יזכו להכשרה, תעסוקה יציבה והכללה חברתית; המסעדות יקבלו גישה לעתודה של טבחים, עובדים מסורים, תחושה של הגשמה חברתית מעבר לרווח הכלכלי וכן ישפרו את המוניטין שלהן. באמצעות התוכנית, תספק דואליס הדרכה ותמיכה למסעדות הקיימות שיבחרו לאמץ את המודל העסקי החברתי ולשלב בתוך הפעילות העסקית שלהן הכשרה, הדרכה אישית ותעסוקה עבור צעירים בסיכון מהסביבה.

עם תום חמש שנות הפרויקט, דואליס צופה להפוך עד 100 מסעדות ישראליות לעסקים חברתיים ולהעניק הכשרה, הדרכה אישית ותעסוקה ל-500 צעירים בסיכון במסעדות חברתיות ברחבי ישראל – מדי שנה.

ענף המסעדנות בישראל כולל כ-10,000 מסעדות וסובל ממחסור מתמשך ומשמעותי בטבחים שעברו הכשרה. בכל שנה, כ-900 משרות של טבחים נותרות פנויות והמסעדות מתקשות לאיישן כדי לעמוד בביקוש מצד הלקוחות. בה בעת, ישנם יותר מ-100 אלף צעירים ובני נוער בסיכון בישראל, המתמודדים עם נסיבות אישיות לא פשוטות. דואליס, שהוקמה ב-2009, צברה ניסיון והצלחה משמעותיים בזכות הקמה של מסעדות חברתיות והתמיכה בהן, לרבות שותפויות עסקיות עם כמה מהשפים המובילים בישראל, שאימצו את המטרה החברתית של התוכנית.  הקרן השקיעה בשמונה עסקים חברתיים בתחום המזון, כשהידועות ביניהם הן "מלכה" ("ליליות", לשעבר) בתל אביב ו"אנה" בירושלים. דואליס הוכיחה שמסעדות חברתיות הן מודל בר קיימא להכשרה ותעסוקה קבועה של בני נוער בסיכון והמסעדות החברתיות שהקימה כבר הכשירו 350 צעירים. בדיקות שנערכו במסגרת התוכנית מראות ש-90% מהמשתתפים ממשיכים להיות אזרחים עצמאיים ופרודוקטיביים חמש שנים לאחר שסיימו את ההכשרה במסגרת התוכנית. התוכניות של דואליס הוכיחו שהכשרה במטבח מקצועי, בלווית התמיכה החברתית הנדרשת, לא רק מאיצה את תהליך הלמידה, אלא גם מספקת לכל משתתף גישה לארוחה חמה מדי יום – דבר שרבים מהצעירים בתוכנית לא היו זוכים לו אילמלא השתתפו בתוכנית.

 

עם הצלחת הפרויקט, דואליס צופה כי ממשלת ישראל תאמץ את הפרויקט ותמשיך ביישומו. לתוכנית "מזון לתעסוקה" פוטנציאל עצום לשיפור חייהם של צעירים תוך אספקה של משאב עובדים מבוקש ביותר בענף המזון והמסעדנות.  מיזם זה לשכפול התוכנית עשוי לשמש כמודל – בישראל ובמקומות אחרים – לפיתוח עסקים המשלבים יסוד חברתי רב ערך ובדרך זו לשנות לטובה את חייהם של אנשים.